#RealStories

'Ik ben niet hier om een impact te maken op mensen, ik maak impact op de industrie'

16 februari 2018


In zijn jeugd was Henk veel aan het werk in de varkensboerderij van zijn vader. De groei van het bedrijf bracht een enorme hoeveelheid mest met zich mee; een serieus probleem. Zij hebben dit voor henzelf opgelost en vervolgens opgeschaald. Het bleek de oplossing voor een wereldwijd probleem.

In 1998 werd het mestprobleem in het bedrijf zo groot dat Henk’s vader besloot er òf een oplossing voor te creëren, òf te stoppen met het bedrijf. Want de kosten waren te hoog, een half miljoen gulden ieder jaar. Een ondernemer, een leider, geeft zich niet zomaar gewonnen en ziet in een probleem ook een mogelijkheid tot groei. Stoppen ging het niet worden.
In samenwerking met een Zwitsers bedrijf ontwikkelden ze de eerste mestverwerkingsmachine. Die walst een groot deel van het vocht er uit en vermindert daarmee het volume voor vijftig procent. Mest bestaat voor 95 procent uit water. Dus als al het water afgescheiden wordt, blijft er een aanzienlijk kleinere massa over om weg te transporteren. Dat scheelt direct enorm in kosten.

Henk speelde een grote rol in de doorontwikkeling van de machine. In 2003 was het punt bereikt waarop zij alle mest van hun eigen varkens konden verwerken. Een mijlpaal. Op dit moment helpen ze ieder jaar 150 lokale boeren om in totaal 500.000 m3 op meerdere locaties te verwerken tot water en geconcentreerde mest.

De oplossing van de dit lokale probleem bied gelijk de oplossing voor het wereldwijde probleem. Het voer voor de dieren in Noord-Europe wordt verbouwd aan de andere kant van de wereld. Maar de mest, en dus de vruchtbare grondstoffen, gaan niet terug. Tot nu. Dankzij de mestverwerking en enorme vermindering in massa kan nu de minderalenbalans in de wereld weer hersteld worden. Dat is het effect van innovatie.

Henk is een pionier, een Straight-Line leider en een wereldverbeteraar.


tekst: Jeremy van Bedijk
beeld: Dennis de Pijper 

Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer er nieuwe afleveringen online komen?

Stay up to date


Laat hieronder je naam en e-mailadres achter om direct een bericht te ontvangen wanneer een nieuwe aflevering online staat.